Kombi Nasıl Çalışır?
Kombi Nasıl Çalışır? Kombiler kat kaloriferi ve şofbenin yaptığı işi tek bir cihazda toplayan cihazlardır. Kombiler hem sıcak su ihtiyacını karşılamak hem de ortam ısısının arttırılmasında görev yaparlar. Bireysel olarak kullanılırlar ve kullanıldığı kadar gazın ücretini ödersiniz. Kombiler sıcak su kullanımına öncelik veren cihazlardır. Kış aylarında bile olsa sıcak su kullanımını sağlamak için kalorifer ısıtmayı bırakır.
Kombi nasıl çalışır sorusunun cevabına geçmeden önce birkaç küçük bilgi verelim. Kombiler doğalgaz ve LPG ile çalışır. Bacalı kombiler ve hermetik kombiler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bacalı kombinin yanma prensibi, ortamdaki hava ile yakıtı karıştırarak yanmayı sağlar. Bu tarz kombilerde ortamın çok iyi havalandırılması gerekir. Hermetik kombiler ise dış ortamdaki oksijeni alarak yakıt ile birlikte yanmayı sağlar.
Kombi Çeşitleri ve Çalışma Şekilleri
- Hermetik Kombiler; bacası yardımıyla oksijeni dışarıdan alarak yanmayı sağlayan ve atık gazı da baca yardımı ile dışarı atan kombilerdir. Hermetik kombiler dış cephesi olan yerlere monte edilir.
- Yarı Hermetik Kombiler; aynen Hermetik kombiler gibi baca gazını dışarı atarlar ancak tek fark bunu bir fan yardımıyla yaparlar.
- Bacalı Kombiler; yanma için gerekli olan oksijeni bulunduğu ortamdan alan ve yanma sonucu ortaya çıkan atık gazı baca yoluyla dışarı atan kombi çeşididir.
- Yoğuşmalı Kombiler; yanma sonucu ortaya çıkan baca gazını yoğuşturarak kaybedilen atık ısıyı geri kazanma sistemine göre çalışan cihazlardır.
Kombi Çalışma Prensibi
Çift eşanjörlü bir kombi ilk çalışmaya başladığında ısıtma tesisatı için çalışır. Gaz vanası açılarak ana yakıcıya gaz gider ve yanma başlar. 3 yollu vana ısıtma eşanjöründen çıkan suyu ısıtma devresine doğru yönlendirir. Isıtma devresine giren su radyatörlerde dolaşır ve sıcaklığı düşmüş olarak tekrar kombiye döner.
Kombi kullanımı yaz konumundaysa sıcak su için ayarlanmıştır. Kış aylarında ise sıcak suyun açılması halinde, akış anahtarı sıcak su devresindeki akışı hisseder ve 3 yollu vana konum değiştirerek sıcak su konumuna geçer. 3 yollu vana ısı eşanjöründen çıkan suyu plaka tipi eşanjöre yönlendirir. Eşanjöre giren soğuk su ısıtılır. Sıcaklık sınır değerlerin üzerine çıktığı zaman gaz girişi kesilir.