Kombi Genleşme Tankı Arızası Nasıl Anlaşılır?
Kombi Genleşme Tankı Arızası Nasıl Anlaşılır? Kombi cihazlarının içinde bulunan su ısındıkça genleşerek, cihazın içindeki suyun hacminin artmasına neden olur. Su basıncının yükselmesi kombiye zarar vermektedir. Bunun için genleşme tankı adı verilen bir parça kombi cihazlarının içine monte edilmiştir.
Genleşme tankı kapalı bir kutu şeklindedir. İçinde membran adı verilen bir mekanizma vardır. Mebranın içi hava ile doludur. Genellikle genleşme tankı içindeki havanın basıncı 1 bar seviyesindedir. Genleşme tankı kombi içinde ısınan suyun genleşmesi ile oluşan fazla suyu depolar.
Genleşme tankının bakımı periyodik olarak yapılmalıdır. Eğer genleşme tankında arıza varsa sistem içindeki suyun hacmi artar ve cihazın alt kısmından su akıtmaya başlar. Özellikle kış aylarında kombi altından su akıtıyorsa genleşme tankı arızasındandır.
Kombi Genleşme Arızası Nedenleri
Genleşme tankları cihazın marka ve modeline göre dikdörtgen ya da yuvarlak şekilde olabilir. Tankın bir kısmı hava ile bir kısmı da su ile doludur. Zamanla içindeki membranbın delinmesi hava kaçırması ve havanın bitmesi gibi durumlarda genleşme tankı arıza yapabilir. Zamanla çürüme ve delinmeler meydana gelebilir. Genellikle kombi bakımlarının periyodik şekilde yapılmaması gibi durumlarda bu sorun çok yaşanmaktadır.
Kombi genleşme tankı arızasının anlaşılması oldukça kolaydır. Kombi cihazında basınç yüksekliği, basınç düşüklüğü ya da su akıtma gibi problemlerde genleşme tankı arızası olduğu söylenebilir. Ancak bu tip belirtiler her zaman genleşme tankı arızası da olmayabilir.
Kombi Genleşme Tankı Arızası Çözümü
Özellikle kış aylarında kombi bar seviyesinde sürekli artış ve düşüşler yaşanıyorsa genleşme tankı arızası olduğuna işarettir. Genleşme tankı arızası konusunda uzman teknik servis ustaları tarafından tespit edilmelidir. Tespit işleminin ardından genleşme tankında bir arıza varsa tamiri yapılmalı, tamiri yapılamıyorsa yenisi ile değiştirilmelidir.
Genleşme tankı arızası öncelikle uzman teknik servis tarafından tespit edilir. Arıza durumunda ilk olarak genleşme tankı havası ölçülür. Havası eksikse önce hava basılır. Hava basıldığı halde sorun giderilemezse membranda ya da gövdesinde delinme olabilir. Bu gibi durumlarda genleşme tankının değiştirilmesi gerekir. Değişim ile sorun çözümlenmiş olur. Genleşme tankının tamiri mümkün değildir.