Kombi Çeşitleri Nelerdir?
Kombi Çeşitleri Nelerdir? Kombiler, sıcak su ihtiyacını ve ısınma ihtiyacını karşılamak için üretilmiş ev ya da iş yeri gibi küçük ölçekli kapalı alanlara uygun cihazlardır. Kombi cihazları ebatlarının küçük olması ve çok fazla yer kaplamamasından dolayı çok fazla tercih edilmektedir. Ayrıca kombiler çalışırken çok sessiz oldukları içinde tercih edilmektedir. Bununla birlikte montajının kolay olması ve kolay taşınır olması da önemli özellikleri arasında yer alır.
Kombi seçimi yapılırken evin fiziki konumuna ve boyutlarına göre seçim yapılmalıdır. Kombinin ısınma özelliklerinin de bilinerek karar verilebilmesi için kombi çeşitlerinin bilinmesi gerekmektedir. Kullanıcıların ihtiyaçları ve gelişen teknoloji göz önünde bulundurularak kombi çeşitleri üretilmektedir. Birçok kombi çeşidi olmasının yanı sıra en fazla bilinenleri bacalı, hermetik ve yoğuşmalı kombilerdir. Bununla birlikte ateşleme şekline ve kapasitelerine göre de çeşitleri bulunmaktadır.
Bacalı Kombi
Bacalı kombiler adından anlaşılacağı gibi bir bacaya bağlanan kombilerdir. Yanma sırasında ortamdaki oksijeni kullanır ve yanma sonunda oluşan atık gazları baca vasıtasıyla dışarı atarlar. Bacalı kombilerde, bacaların mutlaka sızdırmaz olması ve çelikten yapılmış olması gerekmektedir. Ayrıca bacanın da mutlaka bağımsız olması gerekmektedir. Bu tip kombilerde atık gazlar sıcaklığı sayesinde yukarıya doğru yükselerek dışarı atılır. Bazı tip kombilerde içeride bulunan fan bu görevi görür.
Hermetik Kombi
En sık kullanılan kombi modelidir. Hermetik kombiler, yanma için gerekli olan oksijeni dışarıdan alır ve yanma sonrası ortaya çıkan gazı da baca vasıtasıyla dışarıya atar. Bu kombi tipinin kendi bacaları kanalıyla hava alışverişini sağladıkları için baca çıkışları dışarıda olmalıdır.
Genellikle balkona (dolap içerisine) ya da kapalı balkona, mutfağa ya da kiler gibi yerlere konumlandırır. Bu tip kombilerde baca problemi olmadığı için çok sık tercih edilmektedir. İki borunun iç içe geçmesiyle oluşan hermetik kombi bacalarında, kombi yoğuşmalı ise baca eğiti yukarı doğru %2, yoğuşmalı değilse aşağıya doğru %2 olmalıdır.
Yoğuşmalı Kombi
Hermetik kombilerin bir türü olan Yoğuşmalı kombiler hakkında büyük bir yanlış inanış vardır. Yoğuşmalı kombilerde gazın iki defa yakıldığı sanılmaktadır. Bunu anlamak için yoğuşma terimini açıklamamız gerekir. Yoğuşma, gaz halindeki bir maddenin çevresine ısı vererek sıvı hale dönüşmesi anlamına gelmektedir. Şimdi yoğuşmalı kombinin çalışma prensibini açıklayalım.
Kombiden çıkan su buharının eşanjörün etrafında dönmesi sırasında içindeki enerji alınır ve su haline gelen buhar dışarı atılır. Klasik kombilerde baca gazı sıcaklığı 200-250 derce civarında iken yoğuşmalı kombilerde bu değer 50-60 derece civarındadır. Asıl kazanç da buradan elde edilmektedir.
Baca gazları içindeki su buharı 54 derecede yoğuşmaya başlar ve bu da dönüş su sıcaklığının düşük olması anlamına gelir. Bu durumda yoğuşmalı kombi yüksek verimde kullanılarak klasik kombilere göre % 15-20 daha fazla yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken radyatör kapasitesinin uygun olması ve daire yalıtımının da çok iyi olması gerekmektedir. Aksi taktirde istenilen yoğuşma sağlanamadığı için kombi klasik kombi gibi çalışacaktır.