Endüstriyel Doğalgaz Tesisatı Nedir?
Endüstriyel Doğalgaz Tesisatı Nedir? Endüstriyel doğalgaz tesisatının ne olduğunu açıklamadan önce, endüstriyel doğalgaz nedir, önce onu açıklayalım. Sanayide kullanılan doğalgaz çeşidine endüstriyel doğalgaz adı verilir. Endüstriyel doğalgaz tesisatı sadece sanayi içine kullanılan binalar için yapılmaktadır. Dolayısı ile endüstriyel doğalgaz tesisatı, konutlarda kullanılan doğalgaz tesisatlarına göre çok daha büyük projelerden oluşur. Bu tarz endüstriyel tesislerin doğalgaz dönüşümleri gerekli yetki belgeleri alınarak tesisat işlemleri gerçekleştirilir. Şimdi gelin endüstriyel doğalgaz tesisatı nedir, bu konuyu açıklayalım.
Endüstriyel Doğalgaz Tesisatı
Endüstriyel doğalgaz tesisatını açıklamadan önce doğalgaz tesisatı nedir, onu bir açıklayalım. Doğalgazın kaynağından alınarak son kullanıcıya kadar taşınmasında geçen süreçlerde kullanılan ekipman, boru ve birleştirme parçalarının tümüne doğalgaz tesisatı denir.
Doğalgaz tesisatı ve endüstriyel doğalgaz tesisatında uygulama, çeşitli hesaplamaların yapılması ile gerçekleştirilir. Bu hesaplamalar sırasında basınç ve hız gibi faktörler dikkate alınarak tesisat ekipmanları ve boru çapları tespit edilir.
Patlama ve boğulma gibi riskleri bünyesinde taşıdığından dolayı doğalgaz tesisatı ve endüstriyel doğalgaz tesisatı hassas çalışmalar gerektirmektedir. Bu risklere karşı bazı önlemler alınması gerekmektedir. Burada ocak gibi açık yanma odası olan yerlerin havalandırma açılması gerekmektedir. LPG patlamaları aslında tüp patlamaları değildir. Yangın ya da kaçak gibi olaylarda patlamanın sebebi, kaçak gaz sıkışması ya da tutuşmadır.
Doğalgazın Endüstriyel Tesislerde Kullanımı
Endüstriyel tesislerde sıcak su, kızgın yağ, kızgın su, buhar gibi gereksinimleri karşılamak için enerji kullanımına gerek vardır. Bununla birlikte ısıl işlem, ergitme fırınları, kurutma ve pişirme işlemlerinde de büyük miktarda enerji tüketimine ihtiyaç vardır.
Sanayide bu enerji çeşitli yakıt türlerinden karşılanmaktadır. Özellikle tesislerin kalbi olan enerji santralleri, hem yakıt harcamaları, hem de teknik donanımları açısından önemli maliyet kalemlerinden biridir.
Genellikle seramik, gıda, tekstil, tarım ve metalürji sektörlerinde sıcak su ve buhara oldukça fazla gereksinim duyulmaktadır.
Doğalgaz, sanayide direk olarak proseste ve ısı santrallerinde enerji üretiminde diğer yakıt türlerine alternatif olarak kullanılmaktadır. Doğalgazın yanma kolaylığı ve atık gazlarının kompozisyonundan kaynaklanan nedenlerden dolayı oldukça avantajlıdır. Yakıt sistemi maliyetleri, yakıt maliyetleri, bakım maliyetleri ve yanma verimleri açısından doğalgazın avantajları oldukça fazladır.